Menestyneitä nyrkkeilijöitä riittää.

Kuuluisat nyrkkeilijät Suomessa ja maailmalla

Menestyneitä nyrkkeilijöitä riittää. Kuitenkin muutamat nimet nousevat muiden yläpuolelle. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä nyrkkeilijää, joista kaksi on Suomesta ja kaksi maailman huipulta. 

Rocky Marciano on ensimmäisiä nyrkkeilyn legendoja

Rocky Marciano on niitä nimiä, jotka usein aloittavat nyrkkeilyn modernista historiasta kertovat tekstit. Marciano kilpaili ammattilaistasolla 49 kertaa, joista hän voitti jokaisen ottelun. Voitosta voittoon taistellut Marciano ei ollut teknisesti taitavin, mutta hänen voima ja kestävyys tekivät hänestä voittajan. Toisen uuvuttaminen sekä puhtaasti raaka voima tekivät hänestä ylivoimaisen vastustajan. Uransa Marciano päätti vuonna 1956, ja vuonna 1969 hän menehtyi lentokoneonnettomuudessa.

Mike Tyson palasi kehään vuosien tauon jälkeen

Mike Tyson on kansainvälinen nimi, jonka ovat kuulleet muutkin kuin nyrkkeilystä kiinnostuneet henkilöt. Brooklynista lähtöisin oleva Tyson on tunnettu paitsi urastaan, myös yksityiselämästään sekä ongelmista virkavallan kanssa. Otteluja hän on pelannut 58 kappaleen verran, joista voittoja tälle konkarille on kertynyt 50 kappaletta. Menestyksekäs ura on pitänyt sisällään paljon vaiheita, mutta uran kohokohtana pidetään 80-luvun loppupuolta. Yksi nyrkkeilyn historiaan nousseista otteluista on vuoden 1988 ottelu Michael Spinksiä vastaan, jossa Tyson voitti Spinksin 91 sekunnissa. Spinksin voitto teki Tysonista yhä kuuluisamman, sillä Spinks oli Tysonin ohella merkittävä nimi nyrkkeilyn saralla. Voitto toi Tysonille paitsi mainetta, myös rahaa 20 miljoonan dollarin edestä. 

Vuosien tauon jälkeen Tyson yllätti faninsa vuonna 2020 toden teolla astumalla kehään vielä kerran. Vaikka kyseessä olikin näytösottelu toista lajin legendaa Roy Jones Junioria vastaan, ei ottelua pelattu kovin kevyin ottein. Ottelussa nähtiin Tysonin vahvuudet ja fanit nauttivat todennäköisesti viimeisestä tilaisuudesta nähdä Tyson kehässä ottelemassa. Ottelu julistettiin päättyneeksi tasapeliin.

Gunnar Bärlundia nimitetään edelleen Suomen parhaimmaksi 

Kun perehtyy Suomen nyrkkeilyhistoriaan, harvoin voi välttää Gunnar Bärlundin nimen. Gunnar Bärlund, lajin parissa kutsumanimeltään GeeBee, oli suomalainen raskaansarjan nyrkkeilijä. Helsingin Vallilasta lähtöisin olevan Bärlundin patsas löytyy hänen kotisijoiltaan, vaikka harva meistä kiinnittää patsaaseen sen suurempaa huomiota. Ensimmäinen Bärlundin kilpailu oli vuonna 1926 ja pari vuotta myöhemmin hän kilpaili Moskovassa voittaen raskaan keskisarjan. Ammattilaistasolla Bärlund aloitti vuonna 1934, jota ennen kaikki ottelut olivat olleet amatööritasolla. Hän oli ensimmäinen suomalainen nyrkkeilijä, joka onnistui nousemaan aina nyrkkeilyn ammattilaiseksi saakka.

1930-luvun loppupuolella Bärlund siirtyy Euroopasta Amerikkaan, jossa menestys oli hyvin  vaihtelevaa. Tunnetuimpia Bärlundin otteluita rapakon toiselta puolelta ovat 4.3.1938 järjestetty ottelu Buddy Baeria vastaan ja saman vuoden syksynä järjestetty ottelu Lou Novaa vastaan, jotka molemmat Bärlund onnistui voittamaan. Uran aikana hän sai Yhdysvaltain kansalaisuuden ja asui Yhdysvalloissa loppuelämänsä. 

Eva Wahlström on Suomen tunnetuin naisnyrkkeilijä

Kun puhutaan suomalaisista nyrkkeilijöistä, monille suomalaisille tulee mieleen ensimmäisenä Eva Wahlström. Vuonna 2010 kilpauransa aloittanut Wahlström sai ensimmäisen merkittävän voiton viisi vuotta kilpauran aloittamisen jälkeen, kun hän nappasi voiton WBC-liiton mestaruuden MM-ottelussa. Ottelu järjestettiin Helsingissä, ja hänen vastustajana oli argentiinalainen Natalia Vanesa del Valle Aguirre. Tämän jälkeen mitalisijoituksia onkin rapissut hyvään tahtiin aina uran päättymiseen saakka niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Vuonna 2020 monet Evan fanit ja uraa pitkään seuranneet kuulivat uutisen, jota harvempi heistä olisi halunnut kuulla, sillä Eva teki päätöksen päättää ammattinyrkkeilijän uransa. Uran päättyessä hän oli saavuttanut ensimmäisen suomalaisen MM-voittajan tittelin että ensimmäisen naisten EM-voittajan tittelin nyrkkeilyssä. Uran jälkeen Eva on avautunut sosiaalisessa mediassa ammattilaisnyrkkeilyn raadollisuudesta, kertonut jatkuvista paineista laihduttaa ja kritisoinut valmentajien tapoja ajatella laihduttamista ja pientä rasvaprosenttia menestyksen mittarina.