fyysinen muoto

Näin aloitat nyrkkeilyn

Haluatko harjoitella iskuja, oppia itsepuolustamista ja kehittää kuntoa? Nyrkkeilyn aloittaminen on hyvä ajatus, mikäli pelkkä kuntosalilla käyminen ei enää jaksa motivoida. Lajiin voi perehtyä hakemalla tietoa netistä, mutta parhaan tiedon lajista saat, kun päätät lähteä urheilemaan ja kokeilemaan nyrkkeilyä ensimmäistä kertaa. Monissa paikoissa järjestetään erilaisia kokeilukertoja ja aloituskursseja, joten lajiin ei ole pakko sitoutua heti pitkäksi aikaa. 

Nyrkkeilyseuran etsimisestä on hyvä aloittaa

Kuntonyrkkeilyyn pääsee kiinni muuallakin kuin vain nyrkkeilyseuroissa. Yleisin tapa aloittaa nyrkkeily on kuitenkin hakeutua nyrkkeilyseuraan. Nyrkkeilyseuroja löytyy lähes jokaisesta kaupungista ja myös pienemmiltä paikkakunnilta, joten monelle nyrkkeily on varsin helppo harrastus aloittaa. Seurojen löytäminen onnistuu helpoiten Suomen Nyrkkeilyliiton sivuilta. Sivustolle on listattu kaikki Suomen seurat.

Miksi seurat ovat merkittäviä lajin kannalta? Monestakin syystä. Seurat toimivat pitkälti harrastepohjalta tarkoittaen sitä, että seuran työntekijät, kurssit ja opetus on lajin intohimoisten ammattilaisten opettamaa. Saat seurasta täten parasta nyrkkeilyn ohjausta omalla paikkakunnallasi. Seurat ovat usein myös edullisin paikka, sillä yksityiset kuntokeskukset veloittavat tunneista enemmän. Seurassa pääset aloittamaan usein muiden aloittelijoiden kanssa. Nyrkkeilyssä kehittyy paitsi oma kehonhallinta, myös ystäväpiiri laajenee. Liittymistä seuraan ei tarvitse jännittää – jokainen on joskus aloittelija!

Peruskurssilla opit kaikki nyrkkeilyn perusteet

Usein harrastaminen alkaa peruskurssista, jotka alkavat syksyn ja kevään alussa. Kurssille tai alkeistunneille voi liittyä kesken kauden riippuen hieman seuran omista säännöistä, mutta pääasiassa harrastaminen aloitetaan kauden alussa. Peruskurssilla käydään läpi kaikki perustekniikat, joita hyödynnetään itsessään ja yhdistelmissä kurssin jälkeisillä tunneilla. Tuntemusta saa niin välineisiin kuin liikkeisiin, ja niitä harjoitellaan säkin, varjonyrkkeilyn ja parin kanssa ottelemisen voimin. Harjoituksia voi olla 1-3 kertaa viikossa riippuen kurssin rakenteesta ja kestosta. Ajantasaiset tiedot kurssien järjestämisestä saakin olemalla suoraan yhteydessä seuraan. Kurssin voi usein aloittaa ilman omia välineitä. 

Kilpanyrkkeilyä vai kuntonyrkkeilyä?

Tärkein valinta lienee siinä, haluaako kehään vai ei. Mikäli tarkoituksena on kehittää omaa kuntoa ja nauttia liikunnan ilosta nyrkkeilyn muodossa, on kuntonyrkkeily parempi vaihtoehto. Kuntonyrkkeilyssä harrastajan ei tarvitse miettiä vastustajan voittamista, vaan vastustajana voi halutessaan pitää itseään. Lajissa opetellaan oikeaa tekniikkaa perinteisen nyrkkeilyn tavoin, mutta tekniikkaa harjoitellaan säkkeihin sekä varjonyrkkeilyn muodossa. 

Nyrkkeilyyn pääsee kuitenkin lajina parhaiten kiinni, kun uskaltaa kohdata vastustajansa. Lajissa käytetään asianmukaisia suojia ja tekniikkaa sekä puolustautumista harjoitellaan, joten vahinkojen sattuminen etenkin amatööritasolla ei ole kovin todennäköistä. Molemmat lajit ovat loistavia vaihtoehtoja!

Älä unohda muuta liikuntaa

Nyrkkeily kehittää kuntoa toden teolla. Pelkkään nyrkkeilyn varaan liikuntaa ei kuitenkaan kannata jättää, sillä lajissa tarvitaan lihaskuntoa ja kestävyyttä. Treeneissä harjoitetaan monesti myös näitä osa-alueita treenin alussa ja lopussa, mutta vastuu lihaskunnon ja kestävyyden kasvattamisesta jää itselleen. Nyrkkeilyä tukevia lajeja on monia, ja harrastaa voikin niin kuntosalilla käyntiä, juoksemista kuin mitä tahansa muuta kehoa kehittävää. Kuntonyrkkeilyä harrastettaessa voi muun liikunnan priorisoida vähän vähemmälle. Etenkin kilpailemisesta haaveilevat tulevaisuuden nyrkkeilijät treenaavat monipuolisesti kaikkia osa-alueita.

Hanki tarvittavat välineet 

Useamalla salilla on tarjolla lainavälineitä, joiden kanssa aloittelija pärjää pitkälle. Etenkin lainaan saatavia hanskoja löytyy kuten myös lämmittelyssä käytettäviä välineitä. Alkuun riittää vain sopivat liikuntavaatteet, pyyhe ja juomapullo. Uuteen harrastukseen on kuitenkin panostettava jonkin verran, mikäli lajissa haluaa jatkaa pidemmälle. Moni nyrkkeilyn harrastaja haluaa omat hanskat, sillä itselleen sopivilla hanskoilla on mukavampi harjoitella. Ehdottomiin välineisiin kuuluvat myös hammassuojat ja käsisiteet, muut välineet eivät ole yhtä välttämättömiä.