Nyrkkeily

Nyrkkeilyn eri muodot

Haluatko aloittaa nyrkkeilyn tai oletko kiinnostunut oppimaan nyrkkeilystä muuten? Nyrkkeilystä tulee monelle mieleen toisen lyöminen ja jopa brutaalit ottelut, jotka toki ovat myös osa nyrkkeilyä. Lajiin liittyy kuitenkin paljon muuta kuin vain lyömistä kehässä. Nyrkkeilyn monet eri muodot eroavat toisistaan paljon, ja yksi laji ei välttämättä sovi kaikille. Tässä artikkelissa esitellään kuntonyrkkeily, perinteinen Suomessa harrastettava nyrkkeily, potkunyrkkeily, muay thai ja wushu. Saat tietoa näistä lajeista ja innostu hakemaan lisää tietoa yhdestä tai kaikista esitellystä viidestä lajista. 

Nyrkkeilyssä voit harrastaa tai kilpailla

Perineinen nyrkkeily on laji, jossa kehoa käytetään monipuolisesti vastustajan voittamiseen. Olennaista lajissa on kahdenkeskeinen ottelu, joka tapahtuu kehässä. Nyrkkeily jakautuu ammattinyrkkeilyyn ja amatööritason nyrkkeilyyn, joissa molemmissa on omat ottelunsa. Paras tapa lajin aloittamiseen on löytää paikallinen seura, jossa lajiin pääsee tutustumaan turvallisesti. Mikäli lajissa mielii kilpailemaan toden teolla, kannattaa se aloittaa mahdollisimman aikaisin. Aikuisiällä aloittaneet voivat kuitenkin nousta myös ammattilaistasolle kovan työn tuloksena. Pienempiä voittoja ja koituvia kuluja voi hoitaa kätevästi kevytyrittäjyyden kautta. Mikäli tarvitset laskutuspalvelua tai haluat siirtyä harrastajasta oman salin pitäjäksi, ovat kevytyrittäjäpalvelut hyvä vaihtoehto liikunta-alalla. Tsekkaa Free.fi ja aloita oma kevytyrittäjyys -polkusi!

Kuntonyrkkeily on helppo tapa kohottaa kuntoa

Kuntonyrkkeilyssä harjoitellaan nyrkkeilyn tekniikoita, lyömistä ja väistämistä ilman kontaktia toiseen ihmiseen. Sen tarkoituksena on harjoitella nyrkkeilyä turvallisesti. Kunnon kohottaminen on kuitenkin lajissa kehittymistä tärkeämpää, ja tarkoitus onkin saada hikeä pintaan. Kuntonyrkkeilyn tunnit koostuvat alkulämmittelystä, pariharjoittelusta, lyönneistä säkkiin, varjonyrkkeilystä ja lihaskunto-osioista. 

Tunneille pääsee hyvin helposti eikä kuntonyrkkeilyä tarvitse aloittaa välttämättä peruskurssilta. Sen voi aloittaa joko nyrkkeilyseuroissa tai suuremmissa kuntokeskuksissa, joissa kynnys on erittäin matala. Laji sopii kaikille ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta, sillä treeneissä kunto kehittyy nopeasti ja treenejä voi skaalata itselleen sopivaksi. Monen mielestä kuntonyrkkeilyssä parasta on kuitenkin stressin purkaminen. Laji antaa mahdollisuuden purkaa päivän ikävät asiat rakentavalla tavalla.

Potkunyrkkeily on lähtöisin Japanista

Potkunyrkkeilyn juuret ovat Japanissa, mutta Suomeen laji on rantautunut Amerikan kautta. Lajin englanninkielinen termi kickboxing lienee monelle tuttu termi, ja lajin nimi kertoo paljon lajin luonteesta. Erilaiset liikkeet painottuvat pitkälti potkuihin – kiertopotkut, hyppypotkut ja etupotkut ovat vain muutamia kaikista lajissa käytetyistä potkuista. 

Vaikka potkunyrkkeily onkin kilpailulaji, monet harrastavat lajia lähinnä kuntoilumielessä. Kilpailuista on olemassa useita eri muotoja kuten Full Contact, Low Kick ja K1. Näistä jälkimmäisessä kilpaillaan Suomessa muita useammin. 

Muay thaissa hyödynnetään tehokkaasti yläkroppaa

Viie vuosina suosioon noussut muay thai eli thainyrkkeily on arvatenkin kotoisin Thaimaasta. Tämä nyrkkeilylaji on kyseisen maan kansallislaji, jonka juuret ulottuvat vähintään 1600-luvulle. Laji on inspiroitunut Krabi Krabongista. Laji on sittemmin noussut suosioon länsimaissa, mutta aidosti thainyrkkeilyyn pääsee syventymään matkustamalla lajin kotimaahan. Monet pitkään lajia harrastaneet vierailevat maassa erilaisilla kursseilla tai jopa kilpailuissa. 

Thainyrkkeily painottuu yläkroppaan, vaikka lajissa hyödynnetään koko kehoa monipuolisesti. Lyöntien hallitseminen on tärkeää. Lyöntien lisäksi lajissa hyödynnetään erilaisia potkuja, polvipotkuja sekä pystypainia. Lattiakontaktia ei thainyrkkeilyssä haeta, vaan kyseessä on pystyottelulaji. Kuten monet muut lajit, myös thainyrkkeilystä lyödään vetoa isoista rahoista. 

Kiinalainen Wushu yhdistää nyrkkeilyä ja mielen hallintaa

Monet meistä ovat kuulleet kungfusta ja taijista, mutta wushu on hieman tuntematon käsite asiasta tietämättömille. Wushu onkin eräänlainen kattokäsite eri lajeille viitaten kamppailutaitoihin yleisesti. Kungfu on olennainen osa wushua. Lajissa ei nyrkkeillä, vaan kehon avulla tehdään erilaisia hallittuja iskuja. Kungfun hallitseminen vaatii vuosien harjoittelua ja se tunnetaan juuri vuosien vaadittavasta harjoittelusta. Wushun nyrkkeilystä vastaa kiinalainen laji Sanda, jota ei juuri Suomessa tunneta. Sanda on yhdistelmä nopeita potkuja ja iskuja. Sandassa kilpaillaan kansainvälisesti joka vuosi.