Suojelu

Yleisimmät nyrkkeilytyylit 

Nyrkkeileminen on muutakin kuin iskujen lyömistä. Puolustautuminen on yksi merkittävimmistä taidoista nyrkkeilyssä, ja etenkin amatööritasolla hyvään puolustukseen keskitytään aiempaa enemmän. Käytössä on kuitenkin erilaisia tyylejä ja tekniikoita, jotka lajissa selkeästi erottuu. Esimerkiksi uransa päättänyttä Eva Wahlströmiä pidetään nyrkkeilijänä, jonka vahvuus on taidossa ja tekniikoissa. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä yleisintä tyyliä, jotka ovat boxer-out fighter, boxer-puncher, slugger ja swarmer. 

Termit ovat englanninkielisiä, ja niiden nimiä hyödynnetään sellaisenaan myös Suomessa, vaikka joitain käännöksiä termeistä onkin olemassa. Tässä artikkelissa käsitellyt tyylit eivät ole ainoita tyylejä, mutta näiden tunnistamisella pääsee jo pitkälle. Opi tyyleistä ja tarkkaile, tunnistatko ne seuraavan kerran ottelua katsoessasi!

Out-boxer tyylillä nyrkkeilevä on monien mielikuva nyrkkeilystä

Out-boxer on seuraavana esiteltävän boxer-puncherin vastakohta. Tässä tyylissä jalkojen nopeudella on erittäin suuri merkitys, sillä nyrkkeilijän tavoitteena on pitää välimatkaa vastustajaan läheisen kontaktin sijaan. Out-boxer tyylin nyrkkeilijät ovat kestävyydeltään huipputasoa, sillä tämä tyyli on hyvin pitkä ja raskas monien mielestä. Tavoitteena on osua nopeilla ja yllättävillä iskuilla ja palata kauas mahdollisimman nopeasti. Tyylin hallitsija pystyy täten väsyttämään vastustajansa, mikäli ei väsy tietenkään itse. Out boxer tyylillä nyrkkeilevät henkilöt voittavat ottelut usein pistevoittoina tyrmäyksen sijaan. 

Boxer-puncher on nopea ja aggressiivinen tyyli

Toisin kuin out-boxerit, boxer-puncherit eli iskijät tulevat lähelle ja lyövät kovaa. Toisaalta tätä tyyliä pidetään kaikkien neljän tyylin yhdistelmänä, jossa yhdistyy jokaisen tyylin parhaat tekijät. Käsillä tehtävät iskut ovat erittäin nopeita ja puolustuskyky on tehokas ja toimiva. Puutteita tässä tyylissä on lähinnä liikkuvuuden suhteen, mutta yleensä ottaen tyyliä pidetään erittäin hyvänä ja sen hallitseminen vie aikaa. Useat alan ammattilaiset ovat tämän tyylin suosijoita, eikä syyttä. Sen tavoitteena on saada aikaan tyrmäyksiä ja suoriutua ottelusta tehokkaasti ja nopeasti. Vastustaja pidetään aina mahdollisimman lähellä tätä tyyliä hyödyntävää pelaajaa. 

Sluggerit hyödyntävät raakaa voimaa

Sluggerit lyövät lujaa! Tällä tyylillä nyrkkeilevä luottaa siihen, että hänellä on voimaa päihittää vastustajansa. Tekniikka saattaa olla hakusessa, mistä johtuen ottelu saattaa näyttää vähän amatöörimäiseltä. Amatööriä tämän tyylin käyttäminen ei kuitenkaan ole, vaan sluggereita löytyy useita myös ammattilaistasolta. Ollessaan kehässä sluggerit eivät liiku paljon, sillä siihen kuluu energiaa. Iskut ovat usein arvaamattomia, ja tässä tyylissä pyritäänkin yllättämään vastustaja.  Toinen nimitys tämän tyylin käyttäjille ovat brawlerit. Koska slugger ei ole kovin nopealiikkeinen vaan pyrkii arvaamattomuuteen, nopeita ja tehokkaita iskuja antavat vastustajat ovat sille pahin vastus.

Swarmer eli lähiottelija koukkaa iskut kohti vastustajaa

Vastustajan painostaminen on lähiottelijan todellinen taktiikka. Tämän tyylin hyödyntäjät ovat usein kovassa kunnossa etenkin kestävyyden suhteen. Voimaa käytetään, mutta sitä osataan kohdentaa ja säädellä oikein. Lähiottelijat ovat usein myös lyhyitä, sillä iskuetäisyys ei lyhyemmillä nyrkkeilijöillä ole tarpeeksi pitkä. Vaikka lähiottelijoita löytyy maailman huipulta, pitkällä tähtäimellä lähiotteleminen ei ole kovin rakentava ottelemisen tyyli. Swarmerit nimittäin ottavat ja kestävät osumaa, kunnes tulee heidän paikkansa hyökätä. Arvatenkin tällainen uuvuttaa, ja jossain vaiheessa kunto loppuu. Kuitenkin esimerkiksi maailmankuulu Rocky Marciano tunnettiin lähiottelijana, joten huipulle voi päästä millä tyylillä tahansa!