Nyrkkeilyn historia
Nyrkkeily kuuluu nykyaikaisista urheiluista kaikkein vanhimpiin painin ja juoksun kanssa. Kreikkalaisissa jumaluustaruissa kuvaillaan monet jumalat ja kuninkaat taitaviksiksi nyrkkeilijöiksi kuten Pullus, Herkules ja Amycus. Venuksen poika Eryx oli myös taitava nyrkkeilijä, joskaan ei Herkuleksen veroinen.
Nyrkkeilyn uusi tuleminen tapahtui 1700-luvulla Englannissa. 1719 tunnistettiin James Figg sen ajan Englannin nyrkkeilymestariksi. Jack Broughton laati 1743 nyrkkeilysäännöt, joista vuosien mittaan ovat kehittyneet nykyisin noudatettavat säännöt. Viimeinen paljain nyrkein tapahtunut ottelu käytiin 23.12.1889 englantilaisen Jim Smithin ja australialaisen Frank Slavinin välillä.
Nyrkkeilyaatteen Suomeen tuojana pidetään Stockmann-tavaratalon perustajaa, Karl Stockmannia, joka oli tutustunut nyrkkeilyyn 1800-luvun alussa Englannissa. Ensimmäinen yleisölle tarkoitettu nyrkkeilynäytös pidettiin Helsingissä Kaisaniemen kentällä 8.7.1905. Skotlantilainen David Lindsay piti ensimmäiset nyrkkeilykurssit 1908 ja 1910. Ruotsalaisen voimistelunopettajan, Viking Cronholmin 112-sivuinen opaskirja NYRKKEILY ilmestyi suomennettuna 1910.
Antverpenin olympialaisissa painituomarina toiminut ja kisojen nyrkkeilyotteluja innolla seurannut Viktor Smeds sai siellä sammumattoman nyrkkeilykipinän. Hänen aloitteestaan 4.10.1920 perustettiin Helsingfors Boxningsklubb – Helsingin Nyrkkeilyseura. Vuotta myöhemmin, 1.10.1921 seura järjesti Hippodromin sirkuksessa ensimmäiset julkiset nyrkkeilykilpailut, vieläpä kansainvälisinä, sillä kilpailuihin osallistui myös virolaisia nyrkkeilijöitä.
Syyskuun 23. päivänä 1923 pidettiin Helsingin Yliopiston miekkailusalissa nyrkkeilymme isän Viktor Smedsin aloitteesta kokous, jossa perustettiin Suomen Nyrkkeilyliitto. Kansainväliseen Nyrkkeilyliittoon, FIBAan, Suomen Nyrkkeilyliitto liittyi 1925, ja kun FIBAn tilalle perustettiin AIBA, oli Suomi yhtenä perustajana 23 muun maan kanssa. AIBAsta on kasvanut vuosien mittaan yksi kansainvälisimpiä keskusjärjestöjä, jonka jäsenmaita on nykyään lähes 200.